HR: Remote working

Το 97% των εργαζομένων σήμερα, επιθυμεί η εργασία του να είναι έστω μερικώς remote .

Η εξ αποστάσεως εργασία μετά την πανδημία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ενώ στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ψάχνουν εργασιακές ευκαιρίες με τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι σε επιχειρήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ειδικότερα, οι γενιές των Millennials και η γενιά Z πιστεύουν ότι η εργασία εξ αποστάσεως έχει πολύ σημαντικά οφέλη, όπως η καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής. Η ευελιξία που προσφέρει η remote ή υβριδική εργασία μπορεί πολλές φορές να εκτιμάται περισσότερο από τους εργαζόμενους από ότι οι μισθολογικές απολαβές, σύμφωνα με έρευνες.
Ο κλάδος του ΗR είναι από τους “τυχερούς” κλάδους που επιτρέπει την remote εργασία με πολλές εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουν προσαρμοστεί στην νέα αυτή συνθήκη. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί πως και οι επαγγελματίες στον κλάδο του HR πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τις κατάλληλες δεξιότητες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της remote εργασίας. Εξάλλου, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ζωτικό στοιχείο κάθε οργανισμού. Στις ευθύνες του HR είναι η διαχείριση των ανθρώπων, των προσλήψεων, η εκπαίδευση και η διατήρηση των υπαλλήλων. Βέβαια αυτό πλέον εξελίσσεται. Οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να συμβάλλουν στην προώθηση μιας θετικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας και πρέπει να προσαρμόζονται σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο για να εκτελούν πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα, ειδικότερα όταν δουλεύουν remotely. 

Remote Skills

Ψηφιακή εποχή
Πολλές από τις εργασίες ρουτίνας στο τομέα του HR, που αφορούν κυρίως το γραφειοκρατικό κομμάτι, πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και πολλές διαδικασίες αυτοματοποιούνται. Αυτή η συνθήκη ενώ είναι πολύ χρήσιμη για κάποιον επαγγελματία που δουλεύει εξ αποστάσεως, προϋποθέτει και την γνώση χειρισμού πολλών ψηφιακών συστημάτων και την εξοικείωση με εργαλεία και online βάσεις δεδομένων.

HR metrics & data analytics

Καθώς το εργατικο δυναμικό αλλάζει σταδιακά, η κατανόηση των σημαντικών KPI’s (key performance indicators) όπως η πρόσληψη,δεσμευση και διατήρηση καθώς και η αξία και απόδοση των εργαζομένων, πρέπει να περιλαμβάνονται ανάμεσα στις δεξιότητες ενός hr professional. H στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού πλέον βασίζεται πάνω σε δεδομένα και όχι αποκλειστικά το ένστικτο.



Soft skills
Η επικοινωνία, η πειθώ, η καθοδήγηση, η παροχή συμβουλών, η εμπιστοσύνη, η ευελιξία και οι οργανωτικές δεξιότητες είναι απαραίτητες στον σημερινό χώρο εργασίας, καθιστώντας τα βασικά χαρακτηριστικά ενός επαγγελματία HR.
Η εύρεση των ταλέντων
Στην remote εργασία, οι HR professionals καλούνται να γνωρίσουν τους υποψηφίους και να τους επιλέξουν, από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές συνεντεύξεις, χωρίς να τους γνωρίσουν από κοντά όπως γινόταν στο παρελθόν. Από τα πιο σημαντικά καθήκοντα στο HR λοιπόν είναι η εύρεση κατάλληλων υποψηφίων και η επιλογή του καλύτερου, που όμως ταυτόχρονα θα ταιριάζει και στην κουλτούρα της εταιρείας και της διοίκησης. Στη διαδικασία της εύρεσης των κατάλληλων υποψηφίων είναι απαραίτητες και οι τεχνικές μάρκετινγκ και social networking, προκειμένου να προωθηθούν σωστά οι ιδεολογίες και αξίες της εταιρείας και τα πιθανά οφέλη για τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, το Talent Acquisition είναι ένας τομέας που γενικότερα θα απασχολήσει πολύ τους επαγγελματίες του HR, ειδικότερα στο κομμάτι του tech & IΤ recruiting, καθώς κάποιος που αναζητά ταλέντα στο τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, εκτός από τις γνώσεις που απαιτείται να έχει ως HR specialist, χρειάζεται και βαθύτερη γνώση στο τομέα της πληροφορικής.
Διαχείριση των υπαλλήλων
Τέλος μία από τις κρίσιμες ικανότητες για τους επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, είναι η ικανότητα πρόβλεψης μελλοντικών απαιτήσεων που μπορεί να προκύψουν. Με την εργασία εξ’αποστάσεως, η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να είναι πιο δύσκολη καθώς ο HR θα πρέπει να ελέγχει τακτικά αν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι αισθάνονται μέρος της ομάδας, είναι ικανοποιημένοι και αποδοτικοί και να δρα αναλόγως.

Πως μπορεί ένας HR professional να αποκτήσει τα απαραίτητα skills και να είναι προετοιμασμένος για remote working;

Tο Workearly Greece, παρέχει τα πρώτα Remote Working Schools που ακολουθούν εκπαιδευτική προσέγγιση με προσομοίωση εξ αποστάσεως εργασίας – task based remote training- για την απόκτηση νέων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που απαιτούνται για μια θέση εργασίας . Πρόκειται για έναν συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής ενασχόλησης με το αντικείμενο του HR μέσα από πραγματικά case-studies, και αποτελεί την πιο σύγχρονη τάση επαγγελματικής εκπαίδευσης. Όλα τα προγράμματα και οι δεξιότητες που διδάσκονται είναι προσαρμοσμένα στο 95% των αγγελιών εξ αποστάσεως εργασίας στις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού. Ο εκπαιδευόμενος έχει την δυνατότητα είτε να παρακολουθήσει ατομικά κάποιο από τα διαθέσιμα schools είτε να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό πλάνο με τις θεματολογίες της επιλογής του. Τα προγράμματα είναι ασύγχρονα, χρονικά ευέλικτα και 100% εξ αποστάσεως. Παρέχονται πιστοποιήσεις και digital credentials της πιο υψηλής αναγνωρισιμότητας και προοπτικές διασύνδεσης με κορυφαίες εταιρείες μέσω των συνεργαζόμενων agencies και hiring partners, όπως η Vaquancy, το recruiting hub που συνεργάζεται με κορυφαίους οργανισμούς της Silicon Valley.

Το ΗR Professional Certification του Workearly είναι το πρώτο εξειδικευμένο πρόγραμμα πιστοποίησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης στο χώρο του HR στην Ελλάδα.

Πόσο σημαντικό είναι ένα Digital Badge-Credential;

Για να εμπλουτίσει κάποιος το βιογραφικό του σήμερα, δεν είναι αρκετό ένα πτυχίο πανεπιστημίου.Σε πολλές περιπτώσεις τα Digital Badges & Certifications μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από ένα πτυχίο ειδικότερα σε ταχέα εξελισσόμενους κλάδους όπως για παράδειγμα το HR . Tα Digital Badges μπορούν να πιστοποιήσουν τη γνώση σε συγκεκριμένα φάσματα γνώσης και να προσφέρουν, καλύτερες απολαβές, μεγαλύτερη εξειδίκευση και ευκαιρίες καριέρας.

Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που παρέχουν αναγνωρισμένα Digital Credentials;

Αποτελώντας μία από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη, με τα διαπιστευτήρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA), το Workearly προχώρησε σε συνεργασία με την Credly, τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο πάροχο digital credentials στον κόσμο για την παραγωγή εξειδικευμένων micro-credentials, ώστε να έχουν μοναδική αντιμετώπιση και αναγνώριση οι απόφοιτοι των προγραμμάτων του. Οι απόφοιτοι του Workearly λαμβάνουν Digital Badge, που τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.


HR SCHOOL

Κλείσε γρήγορα τη θέση σου για τον επόμενο κύκλο του Προγράμματος και διεκδίκησε Πιστοποίηση και Digital Badge από κορυφαίους Οργανισμούς HR.

Τι θα κερδίσεις με τη συμμετοχή σου;
-Εκπαίδευση στις δεξιότητες που ζητούνται από τους επαγγελματίες του HR το 2023
-Πιστοποίηση & Ψηφιακό Badge
-Ένταξη στη Βάση Πιστοποιημένων ΗR Professionals

Δες τι περιλαμβάνει το HR School εδώ