Τι ψάχνουν τελικά οι εταιρείες σε έναν HR Professional;

Η αναζήτηση υποψηφίων για θέσεις HR έχει εξελιχθεί σε μία δύσκολη και σύνθετη υπόθεση. Το γεγονός ότι η τεχνική αξιολόγηση για HR επαγγελματίες δεν έχει εδραιωθεί ακόμη στην Ελλάδα έχει ωθήσει τις εταιρείες στη δημιουργία ορισμένων «άτυπων» προδιαγραφών. Όταν οι recruiters εντοπίζουν αυτές τις προδιαγραφές στα Βιογραφικά σημειώματα των Υποψηψίων, δίνουν αυθόρμητα προβάδισμα στους εν λόγω υποψηφίους.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά:

1. Digital Badges

Τα Digital Credentials έχουν εγκαινιάσει μία νέα εποχή στο HR! Ας υποθέσουμε ότι η προς πλήρωση θέσης εργασίας αφορά το Recruiting. Η εμπειρία στις προηγούμενες θέσεις φυσικά είναι ενδεικτική της εξοικείωσης με τον ρόλο. Είναι όμως αρκετή;

Όταν πρόκειται για junior θέσεις η αξιολόγηση της εμπειρίας είναι μάταιη, αφού συνήθως δεν υφίσταται. Και στους senior επαγγελματίες όμως, η εξέταση της προηγούμενης εμπειρίας δεν είναι πάντοτε ασφαλής μέθοδος αξιολόγησης. Πώς μπορεί η εταιρεία να γνωρίζει αν ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει εξελιχθεί στην πάροδο του χρόνου, ότι δεν έχει επαναπαυτεί στη θέση του και ότι έχει μάθει άλλα σύγχρονα εργαλεία της αγοράς και νέες μοντέρνες μεθόδους αναζήτησης και αξιολόγησης;
Η απάντηση είναι μέσω τωνDigital Badges ή αλλιώς Digital Credentials, δηλαδή ψηφιακές πιστοποιήσεις (διαβάστε το άρθρο στο in.gr) που έχουν εκδοθεί από εγνωσμένου κύρους φορείς.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Credentials από το Workearly που φέρουν τις υπογραφές της Reatcode, διαπιστευμένης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο HR και του Credly, που εκδίδει τα Digital Badges της IBM και άλλων κορυφαίων οργανισμών.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι οι recruiters πλεόν προβαίνουν σε αντίστροφη αναζήτηση, δηλαδή αναζητούν υποψηφίους που έχουν πιστοποιηθεί με συγκεκριμένα badges και τους προσεγγίζουν με επαγγελματικές προτάσεις.

2. Τεχνολογίες HR, Πλατφόρμες, Λογισμικά


Ζούμε στην εποχή της Τεχνολογίας και της Αυτοματοποίησης. Όλες σχεδόν οι λειτουργίες σε ένα τμήμα HR απαιτούν τη γνώση ειδικών λογισμικών, Πλατφορμών και άλλως εργαλείων τόσο για την οργάνωση όσο και τη διαχείριση των δεδομένων (διαβάστε για το Digital Transformation εδώ) . Έτσι, όταν οι Recruiters εντοπίζουν τη γνώση αυτών των εργαλείων στο CV ενός υποψηφίου, το προκρίνουν στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράδειγμα: Για μία θέση recruiter η γνώση κάποιου εργαλείου ATS συνιστά σημαντικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του υποψηφίου. Αντίστοιχα, για μία θέση Personnel Management, η γνώση κάποιου εργαλείου HRM θα διακρίνει έναν υποψήφιο από έναν άλλο.

Στο πρόγραμμα «HR School» από το Workearly γίνεται εκτενής αναφορά στα εργαλεία κάθε κλάδου του HR.

3. Συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις

Κάθε κλάδος διέπεται από ένα συγκεκριμένο skillset. Το HR δεν βασίζεται σε γενικές και αφηρημένες γνώσεις αλλά σε συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες, παράλληλα φυσικά με τα απαραίτητα soft skills. Επειδή όμως τα soft skills είναι συνήθως επαναλαμβανόμενα στα CVs των υποψηφίων, η βαρύτητα κατά το screening των βιογραφικών δίνεται στα hard skills. Έτσι, οι recruiters αναζητούν τα στοιχεία εκείνα που είναι ενδεικτικά της εξοικείωσης με την εκάστοτε θέση.Παράδειγμα: Ένας HR Generalist που διαθέτει γνώσεις HR Metrics έχει προβάδισμαέναντι κάποιου άλλου που δεν διαθέτει σχετικές γνώσεις. Αντίστοιχα, γνώσεις σχετικά με το Digital Transformation στο HR μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιλογή ενός υποψηφίου.
Οι εν λόγω ειδικές τεχνικές γνώσεις περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα «HR School» από το Workearly!

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι οι υποψήφιοι που έχουν μεριμνήσει, ώστε να διαθέτουν όλα τα παραπάνω και τα έχουν δομήσει σωστά στο Βιογραφικό τους, αυξάνουν τις πιθανότητες να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας. Κλείνοντας, ο συχνότερος προβληματισμός που ακούμε συνεχώς από τις εταιρείες συμπυκνώνεται στην εξής φράση:«Μακάρι να υπήρχε ο χρόνος να γνωρίσουμε όλους τους υποψηφίους προσωπικά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας εντυπωσιάσουν. Δυστυχώς όμως ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να πάρουμε γρήγορα τις σωστές αποφάσεις».

HR SCHOOL
Κλείσε γρήγορα τη θέση σου για τον επόμενο κύκλο του Προγράμματος και διεκδίκησε Πιστοποίηση και Digital Badge από κορυφαίους Οργανισμούς HR.
Περισσότερα Εδώ